Американський журналіст, який працював у росії, засуджений до 16 років позбавлення волі

Американський журналіст, який працював у росії, засуджений до 16 років позбавлення волі

Шістнадцятирічний тюремний термін, до якого суд у Єкатеринбурзі засудив журналіста Wall Street Journal Евана Гершковича за «надуманим» звинуваченням у шпигунстві, і термін у шість з половиною років позбавлення волі, призначений того ж дня казанським судом кореспондентові «Радіо Свобода» Алсу Курмашової за «безпідставним» звинуваченням у поширенні хибної інформації про російську армію є серйозним сигналом тривоги для всіх журналістів. Про це йдеться у заяві незалежних експертів ООН.

Вимога звільнити журналістів

Спеціальний доповідач ООН з питання про становище в галузі прав людини в Російській Федерації Маріана Кацарова та Спеціальний доповідач ООН з питання про право на свободу думок та їхнє вільне вираження Ірен Хан знову закликали російську владу негайно звільнити журналістів і зняти з них усі звинувачення.

«Ми глибоко вражені винесеними Евану Гершковичу та Алсу Курмашовою вироками за злочини, які вони не робили, – йдеться у заяві. – Їхнім єдиним «злочином» були репортажі про Росію, у тому числі про війну проти України. Поспішний і таємний характер судових процесів над ними – що проходили протягом трьох і двох днів відповідно за зачиненими дверима – ще одна демонстрація вироків за сфабрикованими звинуваченнями та судовими процесами, що стали фарсом, над журналістами, які просто виконували свою роботу».

Еван Гершкович відкинув усі звинувачення

Еван Гершкович, який відкинув усі звинувачення та наполягав на своїй невинності, був засуджений до тривалого тюремного терміну лише за те, що займався законною журналістською діяльністю зі збору інформації та висвітлення суспільно важливих подій, у тому числі війни проти України, наголошують спецдоповідачі. 

Вони нагадують, що журналіста було «довільно» заарештовано Федеральною службою безпеки Росії 29 березня 2023 року і провів 478 днів у попередньому ув’язненні в московській в’язниці «Лефортово», причому російська влада не надала жодних доказів, що підтверджують висунуті проти нього тяжкі звинувачення в шахраї.

Слухання за зачиненими дверима

«Вирок, винесений судом після трьох днів слухань за зачиненими дверима, лише підтверджує політично вмотивований характер звинувачень проти журналіста, які є покарання за його репортажі про війну проти України», – наголошується в заяві.

«Особливу тривогу викликає той факт, що офіційно акредитований журналіст, громадянин США, який працював у Росії вже кілька років, був засуджений до 16 років позбавлення волі на закритому судовому засіданні за звинуваченням у шпигунстві, яке так і не було обґрунтовано, що стало першим подібним випадком. з часів холодної війни, – продовжують спецдоповідачі. – Ми стурбовані тим, що з початку повномасштабного вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року в Росії все частіше застосовуються закони про національну безпеку як інструмент необґрунтованого обмеження свободи вираження поглядів та фактичної криміналізації будь-якої незалежної журналістики, спрямованої на висвітлення війни».

Курмашеву звинуватили у порушенні закону про «іногенти»

Аналогічним чином, пишуть експерти ООН, яка має подвійне російсько-американське громадянство Алсу Курмашова, була заарештована 18 жовтня 2023 року за звинуваченням у порушенні закону про «іноземних агентів», тоді як вона відвідувала свою стару матір у Казані.

У грудні 2023 року влада додала додаткове звинувачення у «поширенні хибної інформації про використання збройних сил Російської Федерації». Як і Гершкович, Алсу Курмашова було затримано за її роботу на «Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода» і, зокрема, за редагування опублікованої у листопаді 2022 року книги «Немає війні – 40 історій росіян, які виступають проти вторгнення Росії в Україну».

33 журналісти за ґратами

У заяві йдеться про те, що поряд з Еваном Гершковичем і Алсу Курмашовою нині в Росії утримуються під вартою не менше 33 журналістів, що свідчить про небезпечну тенденцію посилення репресій щодо незалежних ЗМІ та інакодумців з початку повномасштабного вторгнення на територію України в лютому 2022 року. Екперти закликали до негайного та безумовного звільнення Евана Гершковича та Алсу Курмашової, а також усіх журналістів у Росії, затриманих за виконання своєї професійної діяльності.

Крім того, за словами правозахисників, уряд Російської Федерації має скасувати всі закони, які необґрунтовано обмежують свободу слова, такі як «поширення хибної інформації про Збройні Сили Російської Федерації» та «дискредитація Збройних Сил Російської Федерації», а також внести зміни до кримінального законодавства, щоб запобігти маніпулюванню та зловживанню законами про національну безпеку для обмеження свободи слова, особливо серед журналістів, які прагнуть об’єктивно висвітлювати війну проти України.

Спецдоповідачі ООН

Спеціальні доповідачі та робочі групи є частиною так званих спеціальних процедур Ради з прав людини. Власники мандатів спеціальних процедур — це незалежні експерти з прав людини, які призначає Рада з прав людини для розгляду ситуацій у конкретних країнах або тематичних питань у всіх частинах світу. Вони не є співробітниками ООН і не залежать від будь-якого уряду чи організації. Вони працюють в особистій якості та не отримують зарплату за свою роботу.

НАШ ГРАД