В Афганістані у кішки більше прав, ніж у жінки

В Афганістані у кішки більше прав, ніж у жінки

Положення жінок в Афганістані не порівняти ні з чим. Ніде у світі немає таких обмежень, які таліби наклали на мешканок країни. Про це на заході високого рівня щодо Афганістану у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку заявила заступник голови ООН з політичних питань Розмарі Дікарло. 

Вона нагадала, що ООН очолює так званий Дохійський процес щодо розширення міжнародної взаємодії з Афганістаном.

«Цей процес передбачає поетапний підхід. Ми очікуємо, що де-факто влада зробить управління більш інклюзивним, поважатиме права жінок і дівчаток, а також права людини в цілому та нарощуватиме ефективні зусилля щодо боротьби з тероризмом та наркотиками. В обмін на цю міжнародну спільноту поступово послаблюватиме свої обмеження», – сказала Дикарло. 

«Мета полягає в тому, щоб змусити талібів виконувати свої зобов’язання – передусім перед афганським народом – та міжнародною спільнотою. Тільки так Афганістан зможе повернутися до міжнародної спільноти», – додала вона.  

Дикарло зазначила, що у цьому складному процесі беруть участь представники чи спеціальні посланці приблизно 30 країн та організацій.

«Ми збираємо їх разом, щоб безпосередньо взаємодіяти з талібами та широким колом афганців, включаючи жінок-лідерів та активістів», – розповіла вона. 

На останній зустрічі у такому форматі у липні цього року Дікарло та багато інших учасників підняли питання про неприйнятні обмеження щодо жінок та дівчаток та зазначили, що це є перешкодою для взаємодії світової спільноти з талібами.

Хоча таліби відмовилися зустрічатися з афганським громадянським суспільством, спеціальні посланці провели окремі переговори з громадянським суспільством, у тому числі з афганськими жінками. Ми сподівалися, що ця зустріч у Досі стане початком нового розділу у більш змістовному діалозі з де-факто владою», – сказала Дикарло.

Але нещодавнє ухвалення закону  «Про заохочення чесноти та запобігання пороку», що накладає на жінок додаткові обмеження, може звернути цей процес назад, попередила Дикарло.

Без визнання прав і свобод половини населення Афганістан ніколи не займе свого законного місця на світовій арені, заявив глава ООН на зустрічі.

“Країни та організації по всьому світу, включаючи Організацію ісламського співробітництва, наполегливо закликають поважати основні права афганських дівчат та жінок”, – сказав Антоніу Гутерріш .

«Я приєднуюсь до них і вимагаю, щоб фактична влада негайно зняла всі дискримінаційні обмеження щодо жінок і дівчаток і відкрила школи та університети для дівчаток після шостого класу», – додав він.

Американська актриса Меріл Стріп, яка також взяла участь у заході щодо Афганістану, у свою чергу заявила, що у афганської жінки сьогодні менше прав, ніж у кішки, білки чи птиці.

«Сьогодні у Кабулі у кішки більше свобод, ніж у жінки. Кішка може сісти на ганок і погріти морду на сонці. Вона може погнати білку до парку. Сьогодні в Афганістані білка має більше прав, ніж дівчинка, тому що громадські парки були закриті талібами для жінок і дівчаток. Птах може співати у Кабулі, а дівчинка чи жінка не може співати на публіці», – сказала Стріп.

«Це придушення закону єства», — додала вона.

При цьому актриса нагадала, що в минулому афганські жінки мали безліч прав, деякі з яких вони отримали значно раніше, ніж західні жінки.

«У 1971 році я закінчила коледж тут, у Нью-Йорку, і того ж року жінки у Швейцарії отримали право голосувати. Жінки в Афганістані користувалися цим правом вже півстоліття. Жінки в Афганістані отримали право голосу 1919 року», – сказала Стріп.

У 1970-і роки, підкреслила вона, більшість державних службовців в Афганістані, а також більше половини лікарів та вчителів були жінками, вони були представлені практично в кожній професії.

«Те, як у цій культурі, у цьому суспільстві все докорінно змінилося, є застережливою історією для решти світу», – заявила вона.

Стріп вважає, що суннітське співтовариство та міжнародне співтовариство загалом може вплинути на ситуацію в Афганістані та зупинити «задушення» половини населення країни. 

 НАШ ГРАД

Добавить комментарий