Липень 2024 року був найспекотнішим

Липень 2024 року був найспекотнішим

Сотні мільйонів людей по всьому світу зазнали цього літа вплив екстремальної спеки, а липень 2024 року, швидше за все, був найспекотнішим місяцем в історії спостережень, повідомляють із Всесвітньої метеорологічної організації, посилаючись на дані Національного управління океанічних та атмосферних досліджень США, повідомляє ООН. 

Крім того, минулий місяць був найспекотнішим липнем в історії. Середня температура на 0,03 градуса за Цельсієм перевищила показник липня 2023 року.

Тривала і сильна спека ще раз наголошує на необхідності термінових дій щодо боротьби зі зміною клімату та адаптації до його наслідків, до яких неодноразово закликав Генеральний секретар ООН.

Широко поширені, інтенсивні та тривалі хвилі тепла за минулий рік обрушилися на кожен континент. Щонайменше у десяти країнах були зареєстровані щоденні температури понад 50 градусів Цельсія у більш ніж одному місці. Стає надто спекотно, і з цим вже важко справлятися», – сказала Генеральний секретар ВМО Селеста Сауло.

«У Долині Смерті у Каліфорнії зареєстровано рекордну середньомісячну температуру – 42,5 градуса Цельсія. Можливо, цей новий світовий рекорд. Навіть віддалені крижані щити Антарктиди опинилися під впливом спеки», – додала вона.

ВМО прагне відреагувати на заклик Генерального секретаря ООН до дії , у тому числі покращивши системи раннього попередження про хвилі спеки. Останні оцінки, подані ВМО та Всесвітньою організацією охорони здоров’я, показують, що подібні заходи можуть врятувати близько 98 тисяч життів на рік.

«Однієї лише адаптації до клімату недостатньо. Нам потрібно усунути першопричину та серйозно зайнятися скороченням рекордних рівнів викидів парникових газів», – зазначила Сауло.

Європа

У липні у багатьох районах Середземномор’я та Балкан спостерігалися тривалі хвилі тепла, що призвело до людських жертв і негативно позначилося на здоров’ї населення загалом. У дослідженні, проведеному вченими організації World Weather Attribution, йдеться про те, що хвилі тепла в Середземномор’ї – у Греції, Італії, Іспанії, Португалії, Франції та Марокко – не відбулися б без зміни клімату, спричиненого діяльністю людини.

Декілька країн, включаючи Грецію, Угорщину, Словенію, Хорватію та Болгарію, повідомили про найтепліший липень за всю історію спостережень. За останні чотири роки в Греції було зафіксовано три з чотирьох найтепліших липневих місяців за як мінімум 80 років.

Обсерваторія Фабра у Барселоні, Іспанія, зареєструвала новий рекорд максимальної температури – 40 градусів за Цельсієм.

У Франції липень не був виключно спекотним, але наприкінці місяця спостерігалася перша цього року хвиля спеки, що вплинуло на самопочуття спортсменів та глядачів на Олімпійських іграх у Парижі.

Північна Америка

Першого серпня у Сполучених Штатах близько 165 мільйонів осіб – половина населення країни – отримали попередження про спеку. За даними Національного управління океанічних та атмосферних досліджень США, за останні 30 днів було встановлено понад 80 температурних рекордів.

Першого серпня Лас-Вегас встановив новий рекорд – 43 дні поспіль із максимальною температурою 40,5 градуса Цельсія або вище (попередній рекорд становив 25 днів у 2017 році).

Другого серпня в США сталося 94 великі лісові пожежі. З початку року пожежі спалили 1 816 645 гектарів лісу, що значно більше за середній показник площі території, що вигоріла, за період з 2014 року по 2023 рік.

Станом на третє серпня в Канаді вирували 829 пожеж, з них понад 250 вийшли з-під контролю. За даними Канадського міжвідомчого центру лісових пожеж, особливо постраждали Британська Колумбія та Альберта. У Британській Колумбії 2024 року вже згоріло понад 800 тисяч гектарів лісу, що майже вдвічі перевищує середній показник за 20 років.

Вплив спеки на дітей

Згідно з новим аналізом Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), майже півмільярда дітей живе в районах, де екстремально спекотних днів зараз удвічі більше, ніж 60 років тому.

Екстремально спекотними вважаються дні, коли температура становить 35 або більше градусів за Цельсієм. У багатьох дітей, які опинилися в таких жорстких кліматичних умовах, немає доступу до інфраструктури або послуг, які б допомогли їм легко впоратися зі спекою.

«Екстремальна спека посилюється, негативно позначаючись на здоров’ї, добробуті та повсякденному житті дітей», – сказала виконавчий директор ЮНІСЕФ Кетрін Рассел.

За даними фонду, діти у Західній та Центральній Африці найчастіше стикаються з екстремальною спекою. 123 мільйони дітей тепер у середньому понад третину року живуть в умовах температури вище 35 градусів за Цельсієм. Так, кількість екстремально спекотних днів у Малі досягає 212 днів на рік, у Нігері – 202 днів, у Сенегалі – 198 днів, у Судані – 195 днів.

У Латинській Америці та Карибському басейні майже 48 мільйонів дітей живуть у районах, де спостерігається вдвічі більше надзвичайно спекотних днів, ніж 60 років тому. У Сполучених Штатах 36 мільйонів дітей піддаються впливу хвиль тепла вдвічі частіше, ніж 60 років тому.

Тепловий стрес, викликаний впливом екстремальної спеки, становить особливу загрозу для здоров’я та благополуччя дітей та вагітних жінок, особливо якщо немає можливості охолоджувати організм. Він може вести до ускладнень вагітності, таких як гестаційні хронічні захворювання, та несприятливих наслідків пологів, включаючи мертвіння, низьку вагу при народженні та передчасні пологи.

Надлишковий рівень теплового стресу також веде до недоїдання та неінфекційних захворювань серед дітей та робить їх більш уразливими до інфекційних хвороб, які поширюються при високих температурах, таких як малярія та лихоманка денге. 

 НАШ ГРАД