Міжнародний туризм відновлюється

Міжнародний туризм відновлюється

Міжнародний туризм майже повністю відновився після пандемії: у першому кварталі 2024 року кількість міжнародних прибутків досягла 97 відсотків від допандемійного рівня. За даними Всесвітньої туристичної організації, у період із січня по березень цього року понад 285 мільйонів людей вирушили у подорожі за кордон. Це приблизно на 20 відсотків більше, ніж у першому кварталі минулого року, повідомляє ООН. 

Туризм повністю відновиться у 2024 році

У 2023 році кількість міжнародних прибутків досягла 89 відсотків рівня 2019 року, а обсяги експортних доходів від туризму – 96 відсотків. При цьому частка туризму у світовому ВВП досягла того ж рівня, що й у 2019 році.

Згідно з прогнозом Всесвітньої туристичної організації, у 2024 році відбудеться повне відновлення міжнародного туризму завдяки високому попиту, розширенню повітряного сполучення та відновлення Китаю та інших великих азіатських ринків. Очікується, що кількість прибутків зросте на два відсотки порівняно з рівнем 2019 року.

Близький Схід – чемпіон зі зростання туризму

На Близькому Сході спостерігалося найшвидше зростання: кількість міжнародних прибуттів у першому кварталі 2024 року на 36 відсотків перевищила рівень до пандемії. 2023 року Близький Схід став першим регіоном світу, в якому туристичні показники перевищили допандемійні.

У Європі – найпопулярнішому серед туристів регіоні світу – кількість міжнародних прибутків у першому кварталі цього року перевищила допандемійний рівень на один відсоток. За перші три місяці цього року країни регіону завітали до 120 мільйонів іноземних туристів, чому сприяв стійкий внутрішньорегіональний попит.

В Африці у першому кварталі 2024 року було зареєстровано на п’ять відсотків більше прибутків, ніж у першому кварталі 2019 року. Трохи гірші справи у Північній та Південній Америці, де показники відновилися до 99 відсотків від допандемійного рівня, та в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні, де кількість прибутків поки що досягла лише 82 відсотків від рівня 2019 року.

Серед країн та територій лідирували Катар (+177 відсотків порівняно з першим кварталом 2019 року), Албанія (+121 відсоток), Саудівська Аравія (+98 відсотків), Сальвадор (+90 відсотків), Танзанія (+53 відсотки), Кюрасао ( +45 відсотків), Сербія (+43 відсотки), Теркс та Кайкос (+42 відсотки), Гватемала (+41 відсоток) та Болгарія (+38 відсотків).

«Відновлення цього сектора є дуже приємною новиною для економіки», – сказав голова Всесвітньої туристської організації Зураб Пололікашвілі. При цьому він наголосив на необхідності розвитку відповідального туризму та усунення негативних наслідків для природи та суспільства.

Доходи від туризму збільшуються

Доходи від міжнародного туризму у 2023 році досягли 1,5 трильйона доларів, що означає повне відновлення допандемійного рівня. Проте з урахуванням інфляції цей показник становить 97 відсотків рівня 2019 року.

Найвищі доходи від туризму припали 2023 року на Європу – 660 мільярдів доларів, що на сім відсотків перевищує рівень до пандемії. Надходження від туризму на Близькому Сході зросли на 33 відсотки.

Північна та Південна Америка, Африка та Азіатсько-Тихоокеанський регіон поки що не змогли повернутися до допандемійного рівня доходів.

Найвищий рівень доходів від туризму у першому кварталі 2024 року був зафіксований у Сербії (+127 відсотків), Туреччині (+82 відсотки), Пакистані (+72 відсотки), Танзанії (+ 62 відсотки) та Португалії (+61 відсотки).
 НАШ ГРАД