Надмірне споживання солі є провідною причиною гіпертензії

Надмірне споживання солі є провідною причиною гіпертензії

У своєму нещодавньому звіті Європейське бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) попереджає про смертельно небезпечний рівень споживання солі та неконтрольований високий артеріальний тиск серед мешканців регіону. Це призводить до зростання смертності від серцево-судинних захворювань, повідомляє ООН. 

Скоротити споживання солі  

Більшість жителів Європейського регіону ВООЗ споживає занадто багато солі, і більше третини всіх дорослих у віці 30-79 років страждають на гіпертензію (медичний термін, що означає високий артеріальний тиск). 

Вживання солі у великих кількостях призводить до підвищеного артеріального тиску, який, у свою чергу, є одним із основних факторів ризику серцево-судинних захворювань, таких як інфаркти та інсульти. У ВООЗ закликає до комплексного підходу до зниження споживання солі та покращення заходів щодо виявлення та контролю гіпертензії.

Тривожна статистика

Серцево-судинні захворювання (ССЗ) є основною причиною інвалідності та передчасної смерті в Європейському регіоні: на них припадає понад 42,5 відсотка всіх випадків смерті. Це означає, що кожного дня від них вмирають 10 000 людей.

У Європейському регіоні ймовірність померти від серцево-судинних захворювань майже у 2,5 рази вища для чоловіків, ніж для жінок. Також спостерігається і географічний розрив: у Східній Європі та Центральній Азії ймовірність померти від них у молодому віці (30-69 років) майже вп’ятеро вища, ніж у Західній Європі.

«Серцево-судинні захворювання та гіпертензія значною мірою піддаються профілактиці та контролю, – каже Європейський регіональний директор ВООЗ д-р Ханс Клюге. – Щороку від серцево-судинних захворювань помирають чотири мільйони людей, головним чином – чоловіків, і переважно у східній частині Регіону. Це приголомшлива цифра». Цю ситуацію, за його словами, можна змінити. 

«Ми знаємо, які заходи ефективні, але дуже часто ми просто не дотримуємося підходів, обґрунтованих науковими даними, і тому кількість запобіжних смертей залишається неприйнятно високою, – додав глава Європейського бюро ВООЗ. – Реалізація цілеспрямованої політики щодо зниження споживання солі на 25 відсотків дозволить до 2030 року уникнути приблизно 900 000 смертей від хвороб серцево-судинної системи».

Загроза здоров’ю населення

Майже в усіх країнах Європейського регіону (52 з 53 країн) середньодобове споживання солі перевищує рекомендований ВООЗ максимальний рівень 5 г (близько однієї чайної ложки) на день. 

Надмірне споживання солі є провідною причиною гіпертензії та, як наслідок, смерті від інфарктів, інсультів та інших захворювань. Найчастіше головним джерелом солі є вулична їжа та оброблені харчові продукти. Регулювання вмісту солі в оброблених харчових продуктах може позитивно вплинути на здоров’я людей.

Високий артеріальний тиск

Високий артеріальний тиск є провідним фактором ризику смерті та інвалідності в Європейському регіоні. На нього припадає майже чверть усіх випадків смерті та 13 відсотків випадків інвалідності. Зазвичай цей стан немає симптомів, і за відсутності контролю може призводити до катастрофічних наслідків, зокрема – до інфаркту і інсульту. Європейський регіон займає перше місце у світі за поширеністю високого артеріального тиску.

Комплексний підхід 

Експерти Європейського бюро ВООЗ пропонують комплексний підхід до зниження споживання солі та покращення заходів щодо боротьби з гіпертензією. Ці кроки допоможуть щодня рятувати тисячі життів у Європейському регіоні. 

Так необхідно обмежити вміст солі в основних харчових продуктах, включаючи продукти промислового виробництва, зобов’язати виробників маркувати упаковки, а також просвічувати населення.

З погляду промисловості, продукти з високим вмістом солі приносять найбільший прибуток, зазначають автори доповіді. Однак ці продукти наражають на здоров’я споживачів. Зниження споживання солі шляхом обов’язкової зміни складу продуктів дає швидкі результати – цей реалістичний та економічний захід дозволяє рятувати життя.

Експерти пропонують також забезпечити ефективні заходи щодо профілактики та лікування гіпертензії. 

НАШ ГРАД