Нові докази застосування тортур російською владою

Нові докази застосування тортур російською владою

Незалежна міжнародна комісія з розслідування порушень в Україні виявила нові докази, що свідчать про поширені схеми застосування тортур російською владою проти українських цивільних та військовополонених на окупованих українських територіях та в Російській Федерації, повідомляє ООН. 

Систематичні тортури

Широке географічне охоплення і поширення схем застосування тортур свідчить, що така практика вважається прийнятною і розцінюється як звичайне явище. У цьому застосовують її побоюються покарання свої деяния. Про це Комісія повідомляє у своєму останньому оновленні для Ради з прав людини.

Російська влада, за даними експертів ООН, застосовувала тортури в підконтрольних їм областях України. Нові докази підтверджують попередній висновок Комісії щодо широкого поширення тортур.

Загальні елементи застосування катувань

Комісія виявила додаткові загальні елементи щодо застосування тортур російською владою, підтвердивши попередні висновки про систематичний характер цих дій. Так, практика насильницьких методів широко поширена у місцях позбавлення волі в Росії, де утримуються полонені з України. Вона спостерігається і у кількох великих пенітенціарних установах на окупованих територіях України.

Існують також свідчення, що вказують на скоординоване залучення співробітників конкретних служб Російської Федерації до тортур у всіх місцях позбавлення волі.

Сексуальне насильство

Наступна загальна риса – це систематичне застосування сексуального насильства переважно щодо чоловіків як один із методів тортур, що спостерігається майже у всіх цих місцях ув’язнення. 

Крім того, Комісія приймає до відома свідчення колишніх ув’язнених про співробітників пенітенціарних установ у Російській Федерації, які вказують на накази про жорстоке поводження. У деяких місцях ув’язнення накази про жорстоке поводження віддавали високопоставлені представники російської влади.

Серйозні травми та каліцтва

Постраждалий (громадянська особа), який зазнавав тортур протягом десяти днів, повідомив Комісії: «Найстрашніше – це те, що злочинці робили все мовчки і професійно. Так я зрозумів, що вони катували багатьох і вони нас навіть за людей не рахували».

Ці порушення завдали багатьом потерпілим серйозних травм і призвели до каліцтв. Більшість їх підкреслювали глибоке психологічне вплив пережитого ними та його сім’ї.

Деякі постраждалі повідомили про значні труднощі у реінтеграції у суспільство та відновлення відносин із близькими. Вони наголосили на необхідності психологічної та соціальної підтримки як для себе, так і для своїх сімей.

Напади на цивільні об’єкти

Комісія також продовжує документувати напади із застосуванням зброї вибухової дії на цивільні об’єкти у населених районах, що призводить до руйнівних наслідків. Вона розслідувала удари, під час яких постраждали медичні установи, об’єкти культури, житлові будинки та супермаркети на підконтрольних Україні територіях.

Обстріл енергетичної інфраструктури

Продовжуючи розслідування масштабних нападів Російської Федерації на енергетичну інфраструктуру України, частина яких викликала перебої у подачі електроенергії та торкнулася мільйонів громадян, Комісія виявила нові докази впливу цих нападів на здоров’я та благополуччя населення.

Відключення електроенергії особливо позначилися на вразливих групах населення. Наприклад, люди похилого віку та особи з інвалідністю стикаються з труднощами при доступі до бомбосховищ під час надзвичайних ситуацій, обмеженим доступом до життєво важливих медичних пристроїв та посиленою ізоляцією, що значно підвищує їх вразливість.

Перебої в електропостачанні також призвели до порушення онлайн-освіти, що особливо позначилося на переміщених дітях та дітях з інвалідністю, які частіше покладаються на дистанційне навчання.

Подальші розслідування

Комісія знову наголосила на важливості продовження розслідувань, виявлення винних та притягнення до відповідальності, а також надання всебічної підтримки постраждалим. Вона закликає всі сторони до співпраці та координації зусиль із цих важливих питань.

Незалежна комісія

Незалежна міжнародна комісія ООН з розслідування порушень в Україні є незалежним органом, уповноваженим Радою ООН з прав людини для, серед іншого, розслідування всіх передбачуваних порушень та утисків прав людини та порушень міжнародного гуманітарного права, а також пов’язаних з ними злочинів у контексті агресії проти України сторони Російської Федерації.

До складу Комісії входять Ерік Месе (голова), Пабло де Грейфф та Врінда Гровер.

 НАШ ГРАД

Добавить комментарий