Почастішали випадки грабежів

Почастішали випадки грабежів

вор преступникОстаннім часом почастішали випадки грабежів. Правоохоронці вживають усіх заходів, аби попередити можливі злочини, тож звертаються до громадян із закликом про обачність.

«Від протиправних дій грабіжників потерпіли жительки міст Житомира та Бердичева. Зловмисники позривали зі своїх жертв золоті прикраси, завдавши не лише матеріальних, але й значних моральних збитків. В усіх випадках потерпілі звернулися до міліції лише за пів-, а то й за дві години після вчинення злочину. Зрозуміло, що грабіжникам вистачило цього часу, аби опинитися подалі від місць злодіянь. За таких обставин процес їх розшуку значно ускладнився», — повідомили у прес-службі житомирської обласної міліції.

Проаналізувавши обставини вуличних грабежів, правоохоронці відмічають, що найчастіше подібні злочини вчиняються у вранішній або вечірній час доби й, переважно, у малолюдних місцях. Найчастіше грабіжники «полюють» на мобільні телефони в руках потенційних жертв, жіночі ювелірні прикраси та сумочки, тобто на ті речі, якими найлегше заволодіти, пробігаючи повз людину. Як правило, потерпілі від грабіжників якийсь час оговтуються від події і нерідко не зауважують і не запам’ятовують прикмет своїх кривдників. Окрім того, інколи, як у зазначених випадках, не відразу звертаються до міліції. Проте практика свідчить, що чим швидше потерпілий повідомить про злочин, тим більше шансів оперативно затримати зловмисника.

Як повідомив заступник начальника УМВС – начальник міліції громадської безпеки УМВС Житомирщини Юрій Лебідь, на охорону громадського порядку лише у м. Житомирі щоденно залучаються до 200 працівників міліції. В їх обов’язки, серед іншого, входить профілактика вуличних злочинів, а також негайна реакція на їх вчинення. За умови оперативних повідомлень про вуличні кримінальні правопорушення найближчі до місця події наряди правоохоронців відпрацьовують прилеглі квартали та райони й, у більшості випадків, виявляють і затримують зловмисників.

Злочин завжди легше попередити, аніж знайти винуватця у його вчиненні. Відтак, радять громадянам і самим подбати про власну безпеку, дотримуючись елементарних правил:
повертаючись додому увечері, обирайте освітлені маршрути руху, у разі потреби заздалегідь домовтесь, щоб вас зустрічали рідні, або скористайтесь послугами таксі;
не ризикуйте вступати у контакт з незнайомими та малознайомими особами, тим більше чаркувати з ними, адже під дією алкоголю ваш опонент враз може перетворитися на лиходія, а ви – на жертву звичайного зловмисника;
щоб не привабити увагу потенційного грабіжника, намагайтеся не носити в руках цінних речей, як-от гаманці зі значною сумою грошей, мобільні телефони, документи, особливо якщо ви знаходитеся у малолюдних місцях у вечірній час доби;
пізно увечері жінкам не варто привертати увагу сторонніх осіб до своїх прикрас. Їх краще сховати під одягом або взагалі зняти. Також не рекомендується носити гроші й коштовності у сумочці: покладіть їх у внутрішню кишеню одягу;
якщо ви мешкаєте у багатоповерховому будинку, поспілкуйтеся з жителями вашого під’їзду та разом подбайте про те, щоб у ньому завжди були достатньо освітлені сходинкові майданчики.

Якщо ж вам все ж таки не вдалося уникнути зустрічі з грабіжником, негайно зверніться до найближчого пункту міліції, адже, як показує практика та досвід, 75% вуличних злочинів розкриваються настільки ж оперативно, наскільки швидко ви повідомите правоохоронців про подію.
НАШ ГРАД