Поїзд-кухня відправився у свій перший рейс

Поїзд-кухня відправився у свій перший рейс

Поїзд-кухня відправився у свій перший рейс у День подяки – традиційне американське родинне свято. Поїзд вирушив з Києва через Харків до Ізюма. Соціальний проект реалізовано разом з Фондом Говарда Баффета, повідомоляє Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України

Поїзд-кухня може виробляти близько 10000 порцій їжі на день в автономному режимі. У день запуску, крім усього іншого, у поїзді приготують традиційні святкові страви Дня подяки – запечену індичку та гарбузовий пиріг. 

«У цей символічний день я дякую нашим американським партнерам за те, що вони продовжують невпинно підтримувати Україну в усіх сферах: від військової допомоги і відбудови та таких проектів як Food Train. Завдяки цьому величезному внеску ми щодня стаємо ближчі до перемоги. Разом з Фондом Говарда Баффета сьогодні ми відправляємо цей унікальний потяг. Їжа приготована в ньому буде передана на знак подяки тим, хто щодня у прифронтових регіонах допомагає нашим захисникам: працівникам ДСНС, поліцейським, медикам, залізничникам, волонтерам. Укрзалізниця рухає Україну попри все, і тепер вона зможе ще більше допомогти тим, хто цього потребує», – зазначив Віце-прем’єр-міністр з відновлення України – Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков.
Поїзд має 6 вагонів:
  • генераторний вагон (~400 кВт+власна заправна станція для автономної роботи);
  • вагон-холодильник з морозильною камерою для зберігання продуктів;
  • вагон з холодною кухнею для попередньої обробки продуктів;
  • вагон з гарячою кухнею для приготування фінальних страв;
  • вагон для персоналу поїзда з душем і пральною машиною;
  • багажний вагон на 27000 літрів води з фільтраційною та насосною станціями.
«Так фантастично бачити інновації, які допомагають українцям. Працівники Укрзалізниці – це неймовірні патріоти, які ведуть свою країну через війну, допомагають усіма способами, які тільки можна собі уявити. Планую в грудні зробити заїзд на Food Train та запропонувати їжу всім українцям уздовж лінії фронту. Перемога буде, і Укрзалізниця зробить значний внесок», — зазначив Говард Баффет.
Food Train може автономно працювати 5-7 днів, а обладнання поїзда дозволяє готувати повноцінні страви: супи, каші, салати, мʼясо тощо. Спеціальні термобокси, встановлені всередині поїзда, дозволяють легко транспортувати вже готові порційні контейнери з їжею від поїзда-кухні до кінцевого споживача.

«Символічно, що Food Train вирушив у перший рейс у День подяки. Сьогодні ми хочемо подякувати нашим військовим та тим, хто кожного дня рятує цивільне населення у прифронтовій Харківщині. Це медики, поліцейські, працівники ДСНС, саме до них поїде наш поїзд та повезе святкові страви. Також хочу привітати американський народ із Днем подяки, який сьогодні наповнений ще й додатковим змістом. Ми вдячні вам і всьому демократичному світу за підтримку», — зазначив голова правління АТ «Укрзалізниця» Євген Лященко. 

Побудова та функціонування поїзда повністю фінансуються Фондом Говарда Баффета (The Howard G. Buffett Foundation). Сам Говард Баффет є регулярним пасажиром Укрзалізниця. Він подорожував Харківщиною, Донеччиною, Миколаївщиною та Херсонщиною під час війни та підтримує низку інших залізничних проектів, зокрема «Залізну зміну».