Підсолоджувач аспартам «можливий канцероген» — ВООЗ

Підсолоджувач аспартам «можливий канцероген» — ВООЗ

Група експертів вивчила вплив аспартаму, що широко використовується у виробництві багатьох продуктів харчування «без цукру», і дійшла висновку, що ця речовина може бути канцерогенною. Фахівці ВООЗ та ФАО підтвердили норму допустимого добового споживання на рівні 40 мг/кг маси тіла: для людини вагою 70 кг це означає, наприклад, не більше 9–14 банок напою з аспартамом замість цукру.

Обмежені докази»

Питання впливу аспартаму на здоров’я досліджували Міжнародне агентство з вивчення раку (МАІР) та Об’єднаний комітет експертів з харчових добавок Продовольчої та сільськогосподарської організації Об’єднаних Націй (ФАО) та Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ). Наголосивши на «обмеженості доказів» канцерогенності аспартаму для людини, Агентство класифікувало його «як можливо канцерогенний» для людини, а Комітет ВООЗ та ФАО підтвердив норму допустимого добового споживання аспартаму на рівні 40 мг/кг маси тіла.

Хімічний підсолоджувач

Аспартам – штучний (хімічний) підсолоджувач, який з 1980-х років широко використовується у складі різних харчових продуктів та напоїв, включаючи дієтичні напої, жувальну гумку, желатин, морозиво, молочну продукцію, зокрема йогурт, готові сухі сніданки, а також у складі зубної пасти та лікарських препаратів, таких як льодяники від кашлю та жувальні вітаміни.

«Рак входить до числа провідних причин смертності у всьому світі. Щороку рак викликає шосту частину всіх випадків смерті. Вчені, сподіваючись зменшити ці показники та людські втрати, постійно розширюють дослідження, спрямовані на оцінку ініціюючих, а також сприятливих факторів онкологічних захворювань, – зазначила директор Департаменту ВООЗ з питань харчування та безпеки харчових продуктів д-р Франческа Бранка. – Оцінки щодо аспартаму не дають підстав серйозно сумніватися в його безпеці у тих дозах, у яких він зазвичай вживається, проте вказують на потенційні ефекти, які вимагають вивчення у рамках додаткових та ретельніших досліджень».

Два дослідження 

Два органи провели незалежні, але доповнюючі один одного оцінки, які мають на меті визначити потенційну канцерогенну небезпеку та інші ризики для здоров’я, пов’язані із вживанням аспартаму. Агентство з вивчення раку оцінює аспартам вперше, а для Комітету ВООЗ та ФАО – це третя оцінка.

На підставі отриманих даних щодо раку у людини (а саме гепатоцелюлярної карциноми, різновиду раку печінки) Агентство класифікувало аспартам як можливу канцерогенну для людини речовину. Обмежений характер мали також докази щодо раку, отримані в ході експериментів над тваринами, та докази щодо можливих механізмів патогенезу раку.

Відповідно до висновків ВООЗ та ФАО, вивчені докази не дають достатніх підстав для зміни раніше встановленої для аспартаму норми допустимого добового споживання на рівні 0–40 мг/кг маси тіла. Тим самим комітет підтвердив, що вживання аспартаму без перевищення цього ліміту є безпечним для людини. Наприклад, якщо в банку дієтичного безалкогольного напою міститься 200 або 300 мг аспартаму, то для перевищення допустимого добового споживання (за відсутності інших джерел надходження аспартаму в організм з їжею) доросла людина з масою тіла 70 кг має випивати більше 9–14 банок напою на день .

Робота з виявлення факторів небезпеки – перший основний крок до розуміння канцерогенності тієї чи іншої речовини. Класифікація Агентства з вивчення раку відображає достовірність наукових доказів щодо здатності речовини викликати рак у людини, але не дозволяє оцінювати рівень ризику онкологічного захворювання при тому чи іншому рівні впливу.

За достовірністю наявних доказів група 2B, до якої зарахували дані по аспартаму, займає у класифікації третє місце від найвищого з чотирьох рівнів. Ця група зазвичай використовується у тих випадках, коли є обмежені, але не переконливі докази щодо раку у людини, або переконливі докази щодо раку у експериментальних тварин, але не те й інше одночасно.

«[Дані] свідчать про необхідність подальших досліджень, що дозволяють поглибити наше розуміння того, чи є вживання аспартаму канцерогенною небезпекою», – заявила представник Міжнародного агентства з вивчення раку д-р Мері Шубауер-Беріган.

Потрібні якісніші дослідження 

«Об’єднаний комітет експертів з харчових добавок також розглянув докази щодо ризику раку, отримані в рамках досліджень за участю людини та на тварин, і дійшов висновку про те, що докази взаємозв’язку між споживанням аспартаму та раком у людини не мають переконливого характеру, – зазначив керівник Відділу ВООЗ за стандартами та науковими рекомендаціями щодо харчових продуктів та харчування д-р Моез Санаа. – Нам потрібні якісніші дослідження з більш тривалим подальшим спостереженням».  

У своєму дослідженні експерти вивчили рецензовані публікації на цю тему, доповіді державних органів та інші джерела. Було вжито всіх необхідних заходів для забезпечення неупередженості та надійності оцінок.

Що далі? 

Міжнародне агентство з вивчення раку та ВООЗ і надалі відстежуватимуть нові дані та рекомендують незалежним дослідницьким колективам проводити додаткові дослідження щодо потенційного зв’язку між вживанням аспартаму та наслідками для здоров’я споживачів.

НАШ ГРАД