Стартує пілотний проект з підготовки водійок автобусів

Стартує пілотний проект з підготовки водійок автобусів

З 4 вересня відкрита реєстрація на проект “Розширення професійного потенціалу жінок у сфері пасажирських перевезень”. Це безоплатна програма для розвитку професійних навичок майбутніх водійок автобусів. 

Головна мета проекту – створення нових робочих місць для жінок у сфері громадського транспорту та розвиток їхніх професійних компетенцій і навичок для кращої адаптації до потреб ринку праці у сфері пасажирських перевезень. Програма враховує вимоги транспортної реформи в Україні та європейські стандарти підготовки кадрів у сфері пасажирських перевезень, повідомляє Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України

Проект реалізують ГО «Фундація інституційного розвитку» за ініціативи Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України спільно зі структурою ООН Жінки в Україні та за фінансової підтримки Швеції.

«Кадрова криза сьогодні торкається фактично всіх галузей, у перевезеннях як вантажних, так і пасажирських потреба у кваліфікованих фахівцях також є значною. Лише в регіонах сьогодні потрібно понад 6 тисяч водіїв автобусів на внутрішніх маршрутах. Тому одним із завдань держави є створення доступних умов для перенавчання та опанування нових навичок, зокрема серед жінок. Мета започаткованого проекту, крім працевлаштування жінок на підприємства, є подолання упереджень щодо залучення жінок у професію водійки автобуса. Впевнений, що цей проект стане успішним та буде масштабований надалі», – наголосив заступник Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач. 

«Громадський транспорт має вирішальне значення для створення суспільства рівних можливостей. Жінки більше, ніж чоловіки, покладаються на доступний і безпечний громадський транспорт, який з’єднує їх з роботою, освітою та основними послугами, що дозволяє їм брати повноцінну участь в економічному житті. Жінки також повинні бути включені в систему транспорту як менеджерки, водійки, керівниці. В Україні навчання, рекрутинг та створення умов для роботи в цьому секторі для більшої кількості жінок не лише зробить його більш інклюзивним, але й допоможе зменшити дефіцит робочої сили та сприятиме створенню гендерно рівного суспільства», — зазначає Cабін Фрейзер Гюнеш, Представниця ООН Жінки в Україні. 

У середньому в системі громадського транспорту в світі близько 19% водійок. Хоча їхня кількість зростає, частка жінок, які працюють водійками на таких видах транспорту, як автобуси, регіональна та приміська залізниця, є різною і наразі не є паритетною з водіями-чоловіками.

В Україні цей показник складає менше 1%, за винятком електротранспорту. 

Саме для того, щоб надати можливість навчання та працевлаштування в сфері транспорту більшій кількості жінок, було розроблено пілотний проект. Долучитись до нього можуть жінки віком від 21 до 65 років, які проживають в Україні (а саме в м. Київ, Київській, Дніпропетровській, Запорізькій, Львівській, Полтавській, Чернігівській та Миколаївській областях), мають водійське посвідчення (категорії «B», «C», «CE», «D1») та досвід водіння понад 3 роки та прагнуть розширити свої професійні можливості і надалі планують працевлаштуватися водійками автобуса. 

Учасниці проекту пройдуть перепідготовку та перекваліфікацію для приведення навичок у відповідність до вимог реформування пасажирського транспорту в Україні та міжнародних стандартів. Передбачено навчання для 100 жінок. 

Учасниць проекту очікує: 

1. Безкоштовна можливість опанувати нові професійні навички.

2. Гарантоване робоче місце, де запроваджені стандарти дотримання прав жінок.

3. Менторський супровід протягом усього проекту від професійної команди.

4. Підтримка в адаптації на новому робочому місці.

Для участі у відборі необхідно: 

  1. Заповнити анкету на сайті https://www.she-drives.com.ua/

     до 1 жовтня. 

  2. Підтвердити достовірність даних, вказаних в анкеті, за запитом команди проекту. Для цього необхідно надіслати копії документів, які ідентифікують особу,  засвідчують стаж водіння понад 3 роки, а також водійського посвідчення.

  3. Пройти співбесіду з командою проекту для знайомства.

  4. Підписати згоду на працевлаштування водійкою автобуса після закінчення навчання.

Додатково: для участі в проекті потрібно мати водійське посвідчення, досвід практичного водіння, можливість навчатися онлайн та офлайн, бажання перекваліфікуватися для подальшого працевлаштування.

Більше деталей щодо участі у проекті та його реалізації – за посиланням: https://www.she-drives.com.ua/

Проект «Розширення професійного потенціалу жінок у сфері пасажирських перевезень» реалізується ГО «Фундація інституційного розвитку» за ініціативи Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, в партнерстві зі структурою ООН Жінки та за фінансової підтримки Швеції.