Стійкість до протимікробних препаратів

Стійкість до протимікробних препаратів

Тиха» пандемія – стійкість до протимікробних препаратів (УПП) – щороку забирає майже п’ять мільйонів життів. Про це заявив у середу Голова Генеральної Асамблеї Денніс Френсіс, виступаючи на слуханнях у рамках підготовки до Наради високого рівня щодо проблеми стійкості до протимікробних препаратів. Воно відбудеться 26 вересня, повідомляє ООН. 

В організації слухань взяли участь Всесвітня організація охорони здоров’я, Продовольча та сільськогосподарська організація, Програма ООН з довкілля та Всесвітня організація з охорони здоров’я тварин.

За оцінками, до 2050 року стійкість до протимікробних препаратів може спричинити до 10 мільйонів смертей на рік. Якщо не взяти цю проблему під контроль, то ліки, що захищають здоров’я людей, стануть практично неефективними.

Незважаючи на масштаби загрози, як зазначив голова Генасамблеї, міжнародне співтовариство не приділяє їй достатньо уваги. Він закликав терміново змінити цю ситуацію та використати майбутню нараду високого рівня, щоб просунутися у боротьбі з цим небезпечним явищем. Френсіс нагадав, що країни, що розвиваються, знаходяться в найбільш вразливому становищі і не можуть подолати таку значну проблему без фінансової та іншої підтримки.

«В якості стратегічного питання ми маємо також вирішити проблему непропорційного тягаря, який лягає на найбільш непропорційно постраждалі верстви населення, особливо на жінок та дівчаток, – наголосив Голова ДА. – Мало того, що вони часто несуть основні обов’язки щодо догляду, багато з них також працюють у сільськогосподарському секторі, де зазнають сильного впливу пестицидів та протимікробних препаратів. Крім того, ця категорія населення зазвичай має обмежений доступ до охорони здоров’я». У зв’язку з цим, переконаний Френсіс, при розробці заходів у відповідь необхідно враховувати гендерні аспекти. 

НАШ ГРАД