Факти про торгівлю людьми

Факти про торгівлю людьми

Незважаючи на широкомасштабні зусилля боротьби з торгівлею людьми, це явище залишається глобальною проблемою, через яку страждають мільйони людей. 

Управління ООН з наркотиків та злочинності (УНЗ ООН) підготувало вісім ключових фактів про торгівлю людьми у XXI столітті, які допоможуть краще зрозуміти передумови цієї злочинної діяльності, її зв’язок із міграцією, зміною клімату та конфліктами, а також те, як вербуються та експлуатуються жертви.

1. Торгівля людьми відбувається у всіх регіонах світу 

Торгівля людьми відбувається повсюдно, але переважно людей перевозять із країн із низьким рівнем доходу до країн із вищим рівнем доходу.  

Більшість жертв, або 60 відсотків, виявляються всередині країни походження, в той час як жертв транскордонної торгівлі в основному знаходять у тому ж регіоні (18 відсотків) або у прилеглих країнах (6 відсотків). Тільки 16 виявляються дуже далеко від місця походження. 

Найбільше жертв транскордонної торгівлі людьми – з Африки, особливо країн Африки на південь від Сахари, а також із Південної та Східної Азії. 

2. Торгівля людьми – широко поширений злочин та прибутковий бізнес

Торгівля людьми – це вербування, транспортування, передача, приховування або отримання людей силою чи обманом з метою їхньої експлуатації для отримання прибутку. 

Справжні масштаби злочину встановити важко. У 2020 році до УНП ООН надійшло близько 50 тисяч скарг зі 141 країни, проте до 50 мільйонів людей у ​​всьому світі – еквівалентно населенню Південної Кореї чи Уганди – можуть піддаватися різним формам експлуатації.

Масштаби торгівлі людьми зростають швидкими темпами, оскільки ця діяльність є високоприбутковим бізнесом, який щороку приносить близько 150 мільярдів доларів прибутку.  

3. Торгівля людьми процвітає через злидні, конфлікти та зміни клімату 

Торгівля людьми зумовлена ​​складною взаємодією соціальних, економічних та політичних факторів. 

Конфлікти та переслідування, бідність та політична нестабільність, відсутність доступу до освіти та робочих місць, міграція та вимушене переміщення, гендерна нерівність та дискримінація, стихійні лиха та зміна клімату – все це створює умови, що сприяють торгівлі людьми.  

Враховуючи, що майже половина населення світу живе менш ніж на 6,85 долара на людину на день, а щонайменше три мільярди людей живуть у районах, які серйозно постраждали від зміни клімату та деградації навколишнього середовища, вразливими перед експлуатацією стають мільйони людей. 

Торговці людьми отримують вигоду з відчаю, нерівності та нестачі ресурсів, націлюючись на вразливих, маргіналізованих або людей, які перебувають у скрутному становищі, у тому числі нелегальних і незаконно ввезених мігрантів і тих, хто терміново потребує роботи. 

4. Торговці людьми використовують усі, від обману до насильства, для вербування та експлуатації своїх жертв 

Оскільки про торгівлю людьми часто не повідомляється правоохоронні органи, і вона недостатньо ефективно переслідується за законом, цей злочин характеризується високими винагородами та низькими ризиками для винних. Так, вони одержують значний прибуток, не побоюючись покарання. 

Користуючись високим попитом на дешеву робочу силу, сексуальні чи інші послуги, злочинці використовують недоліки у законодавстві та його дотриманні, а також корупцію та слабкі органи влади для здійснення своєї незаконної діяльності. 

Вони обманюють жертв, обіцяють їм найкраще життя в новій країні, пропонують цікаву роботу з великими пільгами або використовують пряме насильство щодо вразливих людей, щоб примусити їх до таких практик, як сексуальна експлуатація або примусова праця.  

5. Уникнути експлуатації може бути надзвичайно складно 

Жертви часто зазнають нелюдських умов, і їм важко вирватися з рук своїх експлуататорів, які використовують цілу низку механізмів та маніпуляцій, щоб контролювати їх. 

Жертв можуть бити, загрожувати їм та шантажувати їх. Їм буває більше нікуди йти. Вони можуть відбирати паспорти та інші документи. Багато хто може навіть не вважати себе жертвами, що часто трапляється, коли ними маніпулює партнер чи родич. 

Страх перед розправою часто утримує жертв від звернення по допомогу, і вони з більшою ймовірністю рятуватимуться самостійно, ніж за допомогою влади. У той час як 41 відсоток жертв звертаються до органів влади, лише у 28 відсотках випадків поліція починає активно проводити розслідування. 

6. Найбільш поширеними формами торгівлі людьми є сексуальна експлуатація та примусова праця 

Торгівля людьми проявляється у багатьох формах. Останні дослідження УНП ООН показують, що 38,7 відсотка жертв стають жертвами сексуальної експлуатації, що відбувається на вулицях, у борделях, масажних центрах, готелях та барах. Там жертви, здебільшого жінки та дівчатка, часто зазнають насильства та жорстокого поводження. 

Ще 38,8 відсотка стикаються із примусовою експлуатацією праці. Деякі люди працюють довгий годинник на фабриках, за мінімальну плату або безкоштовно, виробляючи одяг, комп’ютери або телефони. Інші працюють на полях, плантаціях чи рибальських суднах – часто в сувору погоду – вирощуючи кукурудзу, рис чи пшеницю, збираючи врожай кави та какао-бобів чи ловлячи рибу та морепродукти. 

Близько 10 відсотків змушені займатися незаконною діяльністю, як-от кишенькові крадіжки, жебракування або продаж наркотиків. 

До інших форм експлуатації відносяться примусові шлюби, вилучення органів та домашнє рабство. 

7. Жінки є жертвами торгівлі людьми, які найчастіше виявляються. 

Ніхто не застрахований від торгівлі людьми. Люди будь-якої статі, віку, походження та у всіх регіонах світу стають жертвами злочинців.  

Жінки та дівчатка становлять більшість жертв – 42 та 18 відсотків відповідно. В основному вони стикаються з торгівлею людьми з метою сексуальної експлуатації і втричі частіше зазнають екстремального насильства, ніж чоловіки та хлопчики. 

У той же час за останні роки збільшилася кількість виявлених жертв чоловічої статі: 23 відсотки – чоловіки, а 17 відсотків – хлопчики. Здебільшого їх використовують для примусової праці. 

За останні 15 років частка дітей серед виявлених жертв торгівлі людьми потроїлася та становила 35 відсотків. 

8. Торговцями людьми може бути будь-хто, від членів організованого злочинного угруповання до близьких родичів жертви

Дані УНП ООН свідчать, що 58 відсотків засуджених за торгівлю людьми становлять чоловіки. При цьому залучення жінок до цієї злочинної діяльності вище, ніж в інших видах злочинів, і становить 40 відсотків засуджених. 

Торгівлею людьми займаються і організовані злочинні угруповання, і особи, які діють поодинці чи невеликих групах.  

Часто, крім торгівлі людьми, злочинні організації причетні до інших серйозних злочинів, включаючи торгівлю наркотиками чи зброєю, а також корупцію та підкуп посадових осіб. Такі групи експлуатують більше жертв, часто протягом більш тривалих періодів часу, перевозячи їх далі і використовуючи більше насильства, ніж неорганізовані злочинці. 

Проте торговцями людьми також бувають члени сім’ї жертви, батьки, інтимні партнери чи знайомі.

НАШ ГРАД