Як зняти з реєстрації знищенене авто

Як зняти з реєстрації знищенене авто

З кожним днем повномасштабної війни з росією українці втрачають своє майно. Через ворожі обстріли  автомобіль може перетворитися на груду металу, непридатну до використання. Одразу постає питання, що робити з цим авто, адже воно залишається зареєстрованим на власнику. Аби зняти з реєстрації такий транспортний засіб, існує послуга вибракування у сервісних центрах МВС, повідомляє Міністерство внутрішніх справ України

З початку року українці вибракували понад 23,6 тисячі транспортних засобів, з них 17,6 тисячі легкових авто. За аналогічний період 2023 року було вибракувано 12,7 тисяч транспортних засобів, з них 8,4 тисячі «легковиків». 

Як вибракувати транспортний засіб у сервісному центрі МВС

Власнику потрібно звернутися до сервісного центру МВС, попередньо взяти талон на послугу «перереєстрація транспортного засобу» через онлайн функціонал е-запису або в терміналі в приміщенні сервісного центру МВС. З собою потрібно мати такі документи: 

  • паспорт з відміткою про реєстрацію місця проживання (або ID-картка та витяг про місце проживання);
  • довідка про реєстраційний номер облікової картки платника податків;
  • свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу (за наявності);
  • номерні знаки (за наявності). 

Якщо номерні знаки або свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу були викрадені, потрібно надати постанову (довідку) від органу внутрішніх справ щодо порушення кримінальної справи або відмову у порушенні кримінальної справи.

Вибракувати автомобіль може також законний представник власника. Для цього, окрім вище зазначених документів, потрібно надати нотаріально посвідчену довіреність. 

Послуга з вибракуванння транспортного засобу безоплатна і надається протягом робочого дня з моменту подання документів. 

Вибракувати, приміром, автівку неможливо, якщо вона знаходиться у розшуку або під арештом. 

Після вибракування транспортного засобу відновлення реєстрації можливе лише за рішенням суду.

Консультацію щодо послуг сервісних центрів МВС можна отримати за телефоном (044) 290-19-88 або на сторінках Головного сервісного центру МВС в Фейсбук та Інстаграм. Відповіді на найпоширеніші питання та корисну інформацію читайте на сайті.

 НАШ ГРАД