Держслужба з питань безпечності продуктів посилить контроль на ринках

Держслужба з питань безпечності продуктів посилить контроль на ринках

пайки продукты едаДержавна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів доручила своїм територіальним органам посилити контроль за роботою всіх ветеринарно-санітарних лабораторій на ринках. Про це заявив Голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа. За його словами, у Львові внаслідок спалаху гострої кишкової постраждало 62 особи, серед яких семеро дітей. Хворі вживали скумбрію гарячого копчення, яку придбали на одному з львівських ринків.
«Це повне нехтування ветеринарно-санітарними вимогами. Попередньо встановлено, що це була незареєстрована потужність. Продукція вироблялася нелегально фізичною особою. Соління риби відбувалося в квартирі, коптіння – у гаражі в антисанітарних умовах. Потім риба реалізовувалася на ринку. Продавець документів не мав. Лабораторна експертиза не здійснювалася. Також є питання до персоналу ринку, чи вони перевіряли наявність довідок та лабораторних досліджень. Зараз правоохоронними органами порушена кримінальна справа, підозрювана жінка-продавець затримана», — наголосив Володимир Лапа.
Голова Держпродспоживслужби висловив сподівання, що винні особи будуть встановлені й притягнуті до відповідальності: «Ми проводимо внутрішнє розслідування, а також співпрацюємо з Нацполіцією, вивчаємо ефективність роботи та дотримання законодавства як лабораторією ветсанекспертизи на ринку, так і адміністрацією ринку. Віримо, що у ході розслідування будуть кваліфіковані дії всіх осіб, які були залучені до цього процесу», — зазначив Володимир Лапа. При цьому він зауважив, що згідно із законодавством, відповідальність у першу чергу покладена на виробника.
Загалом, зазначив Голова Держпродспоживслужби, випадки масових отруєння, які фіксуються останнім часом в Україні, спричинені безвідповідальністю та низькою свідомістю бізнесу через недостатній державний контроль. На його переконання, доведення кримінальних справ до логічного завершення та притягнення порушників до відповідальності дозволить значно покращити ситуацію із дотримання законодавства з боку бізнесу.
Володимир Лапа також наголосив, що, купуючи продукцію високого ризику (м’ясні та рибні вироби), споживачі мають право вимагати документи на товар – насамперед товаротранспортну накладну та довідку про ветсанекспертизу. «Якщо таких документів немає, це не лише сигнал, щоб не купувати цю продукцію, а також привід, щоб написати скаргу до Держпродспоживслужби для здійснення перевірки такого суб’єкта господарювання», — додав Володимир Лапа.

НАШ ГРАД