Торгівля людьми з метою вилучення органів

Торгівля людьми з метою вилучення органів

Торгівля людьми з метою вилучення органів оточена міфами та помилками. У кіно її часто зображують так: людина приходить до тями, сидячи у ванні, наповненій льодом, – і без нирки. Однак реальність набагато складніша, повідомляє ООН. 

Що таке торгівля людьми для отримання органів?

Це одна з форм торгівлі людьми, за якої жертв експлуатують для отримання органів. Хоча нерідко люди добровільно погоджуються на вилучення своїх органів, їхня згода не може вважатися законною, якщо в хід іде обман, шахрайство чи зловживання вразливим становищем. 

Торговці, які зазвичай входять до складних злочинних мереж, наживаються на продажі цих органів одержувачам, які не можуть або не хочуть чекати на законну трансплантацію.

Наскільки поширений цей злочин у світі?

2007 року Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) підрахувала, що приблизно у 5–10 відсотках усіх трансплантацій у світі використовуються органи з чорного ринку. З урахуванням зростання та старіння населення планети, а також підвищення мобільності населення реальна цифра може бути значно вищою.

Точні масштаби такої злочинної діяльності достеменно невідомі, а проведення досліджень утруднено, оскільки підпільний характер чорного ринку ускладнює збирання та перевірку даних. Крім того, жертви часто не наважуються звернутися до поліції, оскільки у більшості країн продаж органів вважається злочином.

Чому існує попит на підпільну трансплантацію органів?

Попит на торгівлю людьми для отримання органів багато в чому обумовлений глобальним дефіцитом органів, доступних законних процедур трансплантації. У світі щорічно проводиться понад 150 тисяч трансплантацій, але це задовольняє менше ніж 10 відсотків глобального попиту.

Розпач змушує пацієнтів вдаватися до незаконних способів. Торгівля органами, що включає торгівлю людьми для вилучення органів, є прибутковим кримінальним бізнесом, обсяг якого становить від 840 мільйонів до 1,7 мільярда доларів на рік.

Які органи найчастіше вилучаються за цієї форми торгівлі людьми?

Найбільш часто отримуваними органами у жертв є нирки, а також частини печінки.

Як діють торговці людьми?

Торговці людьми зазвичай діють у рамках глобальних мереж зі складною інфраструктурою, що включає наявність медичних фахівців, логістичну координацію та доступ до медичних закладів. Вони пов’язуються зі своїми жертвами, використовуючи місцеві оголошення, соціальні мережі або прямий контакт з вербувальниками, які можуть бути колишніми жертвами.

Такі злочинні мережі відрізняються високою організованістю та гнучкістю, вони часто функціонують як мобільні підрозділи чи спеціалізовані групи.

Ключовими гравцями усієї системи є посередники, які координують логістику, набирають медичних працівників та виготовляють підроблені документи. Щоб забезпечити безперебійну роботу, вони контактують із співробітниками систем охорони здоров’я, адміністраторами лікарень, митниками та представниками силових органів.

Виявити подібні злочини часто непросто, оскільки торговці людьми вчать жертв прикидатися родичами одержувача органів, щоб уникнути підозр під час обстеження у лікарнях чи клініках.

Хто є жертвами?

Жертвами цієї форми торгівлі людьми зазвичай стають представники бідних, неосвічених та вразливих верств населення. Організовані злочинні групи часто вибирають як цілі безробітних, мігрантів, прохачів притулку та біженців. Багато жертв піддаються примусу, обману або розглядають продаж органів як останній засіб поліпшити своє тяжке становище.

Деякі жертви отримують за передачу своїх органів обмежену фінансову компенсацію, інші взагалі не отримують грошей, а іноді післяопераційного догляду. У двох третинах випадків донорами виступають чоловіки.

Як незаконна трансплантація впливає на жертви?

Довгострокові наслідки для здоров’я жертв можуть бути руйнівними: багато хто з них відчуває різке погіршення фізичного стану після операції, а також стигматизацію та депресію. Психологічна дія часто призводить до подальшого погіршення рівня життя, заганяючи їх у цикл бідності та хвороб.

Що робить ООН для вирішення цієї проблеми?

Управління ООН з наркотиків та злочинності (УНЗ ООН) надає технічну та законодавчу допомогу для зміцнення системи кримінального правосуддя у боротьбі з торгівлею людьми з метою вилучення органів. На допомогу працівникам системи кримінального правосуддя УНП ООН опублікувало Посібник із розслідування та судового переслідування торгівлі людьми.

НАШ ГРАД