Еволюція пошти

Еволюція пошти

Дев’ятого жовтня у багатьох країнах відзначили Всесвітній день пошти – цієї дати в 1874 році в Берні, Швейцарія було оголошено про створення Всесвітньої поштової спілки (ВВС). Офіційно про започаткування цього свята було повідомлено з трибуни Конгресу ВВС, що проходив у 1969 році в Токіо. Цього року Всесвітня поштова спілка відзначає своє 150-річчя, повідомляє ООН. 

Історія пошти

Історія пошти цікава своїм поступальним розвитком від примітивних систем передачі повідомлень до появи сучасного цифрового поштового сервісу.

Тисячоліття тому для передачі повідомлень на великі відстані люди використовували звукові та візуальні сигнали – бій барабанів та дим від великих багать. Тамтами досі використовуються для комунікації деякими африканськими племенами.

Наступним кроком у розвитку зв’язку історія людства стало використання спочатку піших, і потім кінних гінців. У Месопотамії, Єгипті, Греції, Персії, Китаї та Римській імперії існував добре налагоджений поштовий зв’язок: письмові повідомлення пересилалися заздалегідь встановленими маршрутами кур’єрами за принципом естафети. У Східній Римській імперії державна пошта проіснувала до середини першого тисячоліття нашої ери.

У середньовічній Європі пошта почала знову розвиватися завдяки королівським кур’єрам. Паралельно існував монастирський та університетський поштовий зв’язок.

Сучасна централізована пошта зародилася у Європі із посиленням державної влади. 1464 року король Франції Людовік XI заснував службу королівських кур’єрів. По всій країні з’явилася мережа станцій для зміни поштових коней.

З появою залізниць та телеграфу робота поштових служб значно прискорилася. В 1820 торговцем паперу з Брайтона в Англії був винайдений конверт. У 1840 році у Великій Британії була введена перша поштова марка – «Чорний пенні», що спростило та прискорило процес відправлення листів. У XX столітті з’явилися повітряні поштові перевезення, що скоротило час доставки.

Наші дні

Сучасна пошта включає не лише пересилання традиційних листів, листівок і посилок, а й обмін електронними повідомленнями. Цифровізація поштових служб дозволяє людям надсилати та отримувати інформацію практично миттєво. Це важливий аспект спілкування, який продовжує еволюціонувати за доби стрімкого розвитку комунікаційних технологій.

Сучасна міжнародна пошта говорить 6800 мовами і є найдовшою у світі мережею фізичної доставки повідомлень. Понад 1,5 мільярда людей по всьому світу – близько третини дорослого населення планети – отримують доступ до основних фінансових послуг, включаючи платежі та грошові перекази саме через пошту. Завдяки мережі з 650 тисяч відділень та 5,3 мільйона співробітників по всьому світу міжнародна пошта не має аналогів у своїй здатності надавати послуги всім та скрізь.

У 2015 році країни світу взяли на себе зобов’язання спільно працювати над досягненням Цілей у сфері сталого розвитку, які спрямовані на ліквідацію бідності та голоду, боротьбу з несправедливістю та нерівністю та протидію зміні клімату. Здійснюючи свій внесок у ці глобальні зусилля, пошта відіграє сьогодні як ніколи важливу роль, надаючи надійну інфраструктуру для обміну інформацією, а також для економічного та соціального розвитку.

 НАШ ГРАД

Добавить комментарий