Будинки дитини фінансуватимуться до 2025 року

Будинки дитини фінансуватимуться до 2025 року

Днями відбулася робоча нарада щодо фінансування будинків дитини у 2025 році за участю депутатів Комітету Верховної Ради України з питань інформаційної та гуманітарної політики, представників Державної служби України у справах дітей, Міністерства соціальної політики, Міністерства охорони здоров’я, Координаційного центру з розвитку сімейного виховання та догляду дітей, повідомляє Державна служба України у справах дітей.

«Всі учасники беззаперечно погоджуються, що сімейне виховання для дітей раннього віку – це пріоритет. Ми, як держава, зобовʼязані забезпечити кожну дитину, яка з тих чи інших причин залишилися без батьківського піклування, сімейним оточенням. Не йдеться про одномоментне закриття будинків дитини. Їх фінансування продовжуватиметься і наступного року. Про це домовилися під час зустрічі, а відповідну правку вже подано до проекту Закону України «Про державний бюджет на 2025 рік» про збереження субвенції на наступний рік», — зазначив Голова Державної служби України у справах дітей Петро Добромільський.

Він підкреслив, що це дасть можливість продовжити зусилля, спрямовані на створення альтернатив інституційному вихованню та догляду дітей — популяризувати створення сімейних форм виховання та усиновлення, розвивати послуги для дітей і сімʼям із дітьми, щоб забезпечити їх підтримкою та умовами для гармонійного розвитку в кожній громаді.

«Безумовно, необхідно також проводити оцінювання потреб кожної дитини, яка вже перебуває в будинку дитини, визначати якої підтримки потребують її батьки, зʼясовувати можливість безпечної реінтеграції дитини в сімʼю, а якщо це неможливо — підбирати дитині нову сімʼю, що якнайкраще забезпечить її потреби», — повідомив Петро Добромільський.

Голова відомства наголосив, що трансформація закладів може відбутися за умови, коли всі діти з будинків дитини будуть в безпечних і люблячих сімʼях, і буде створено достатньо альтернатив для забезпечення потреб дітей раннього віку в догляді (сімей патронатних вихователів, центрів матері та дитини, надавачів послуги раннього втручання, паліативної допомоги та інших послуг на рівні громад). Тоді заклади виконуватимуть інші актуальні функції, як це передбачено прикінцевими та перехідними положеннями Закону України «Про дошкільну освіту», що буде введений в дію наступного року.

Будинки дитини є комунальними закладами охорони здоров’я для медико-соціального захисту дітей-сиріт, дітей, які залишились без піклування батьків, а також дітей з вадами фізичного та розумового розвитку віком від народження до трьох (чотирьох) років. Крім дітей цієї категорії, у закладах можуть знаходитись діти, які мають сім’ю, проте утримання та виховання їх у сім’ї з поважних причин (хвороба годувальника, тривале відрядження, навчання тощо) неможливе, а також діти із затримкою розумового та фізичного розвитку внаслідок несприятливих умов виховання.

 НАШ ГРАД

Добавить комментарий