Захищаємо себе від нітритів
Як споживачу захистити організм від нітратніх включень, поради від Держспоживінспекції України:
1. Для дитини обмежуйте споживання тепличних овочів: як правило, вміст нітратів у овочах закритого ґрунту у 1,5-2 рази більше, ніж у овочах, що росли у відкритому ґрунті.
2. Краще споживати сезонні овочі.
3. Якщо є підозра, що овочі, які ви купили, «багаті на нітрати», то зберігати їх потрібно протягом короткого часу і бажано у прохолодному темному місці, а ще краще — в холодильнику, щоб нітрати не перетворювалися у нітрити.
4. Для зменшення кількості нітритів в організмі людини необхідно у достатній кількості споживати вітамін С (аскорбінову кислоту) та вітамін Е, вони знижують шкідливий вплив отруйних речовин.
5. Салати необхідно готувати безпосередньо перед вживанням та з`їдати відразу.
6. Соки зберігайте в холодильнику. Не варто споживати соки, пюре, плодоовочеві консерви, що тривало зберігались без охолодження.
7. Не використовувати для приготування їжі для дітей розморожені плоди та овочі, які до споживання довго перебували у розмороженому стані. При розморожуванні ці продукти легко уражаються мікроорганізмами, які викликають накопичення нітратів.
8. Не споживайте питну воду із джерел, неперевірених або неконтрольованих на вміст нітратів.