Cезонне меню та асортимент буфету у навчальних закладах
P початку року Держпродспоживслужба розглянула майже 18 тисяч шкільних меню, з них 15,6 тисячі примірних меню було погоджено. Інші меню були повернуті на доопрацювання, повідомляє Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів
«Реформа шкільного харчування, ініційована першою леді України Оленою Зеленською, є дуже важливою й стосується кожного з нас через здоров’я наших дітей. Для успішного впровадження цієї реформи потрібен ефективний контроль на місцях. Перш за все, цю функцію виконує Держпродспоживслужба. Окрім здійснення функцій контролю, наші фахівці погоджують меню, які використовуються у навчальних закладах», — зазначила Голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька.
Нагадаємо, примірне чотиритижневе сезонне меню та асортимент буфету у навчальних закладах дозволено використовувати після погодження з територіальним органом Держпродспоживслужби. Без такого погодження дозволено використовувати меню, яке затверджено наказом МОЗ України.
На розгляд для погодження меню, крім самого проекту меню, спеціалістам Держпродспоживслужби надається накопичувальна відомість, за результатами експертизи якої оцінюється виконання норм харчування. У разі невиконання норм харчування оцінюється хімічний склад та енергетична цінність страв кожного прийому їжі та добового раціону в цілому та надаються відповідні пропозиції щодо необхідності корегування даного меню.
Визначається також відсутність заборонених страв, оцінюється чергування страв в меню, їх епідемічна небезпечність. Окрім того, вивчаються технологічні картки приготування кожної страви. За результатами розгляду меню надаються пропозиції з усунення невідповідностей (за умови їх виявлення) з подальшим повторним погодженням.
Держпродспоживслужба виступає надійним партнером у сфері реформування шкільного харчування. Фахівці служби здійснюють контроль безпечності харчових продуктів та відповідності санітарним нормам, проводять перевірки та моніторинг постачальників послуг.